Zuid Afrika - Waarom La Gironde nu pas start met Zuid Afrikaanse wijnen Wat zegt de pers van ons nieuwe assortiment?

nieuws

assortiment

onze wijnen waar

contact

Geen haast voor La Gironde

Toen begin jaren 90 van de vorige eeuw de apartheid in Zuid Afrika werd afgeschaft, ontstond er een ware run op Zuidafrikaanse wijnen. Een aantal Nederlandse importeurs wisten de hand te leggen op goede Zuidafrikaanse wijnhuizen met een reeds lange historie.Voor La Gironde was de verleiding toendertijd ook best groot om ons op deze nieuwe markt te storten.

Achteraf zijn we blij dat we dit niet hebben gedaan. Zoals het zo vaak gaat met nieuwe markten, ging er destijds ook het één en ander mis. In het warme Zuid Afrika stond 10 jaar geleden ruim 70% van de wijngaarden beplant met witte druiven. Op zich niets mis mee, alleen de vraag vanuit het buitenland was en is traditioneel toch zeg maar tweederde naar rode en slechts een derde naar witte wijnen. Dit zorgde voor een grote druk op Zuid Afrika. Om maar aan de vraag te kunnen voldoen zijn er een aantal leveranciers geweest die het niet zo nauw namen met de kwaliteit er is er een hoop Zuidafrikaanse wijn op de markt gekomen die op z'n zachtst uitgedrukt niet erg spannend te noemen was. In rap tempo probeerde men een inhaalslag te slaan door honderden hectaren wijngaard te beplanten met rode druiven.

Inmiddels is de rust weergekeerd. De nieuwe aanplant van de bestaande bedrijven is nu van goed niveau en zien we dat een groot aantal nieuwe wijnbedrijven zijn gestart. Juist die bedrijven vinden wij met name interessant omdat deze wijnbedrijven zijn gestart door mensen die niet zo'n haast hadden om mee te doen aan een hype. Deze mensen hebben in alle rust de markt bestudeerd en gezocht naar een goede locatie met een geschikt terroir. Dit is eigenlijk het geval bij alle wijnbedrijven die wij in Juli 2004 hebben bezocht.

Download PDF

Iona, Elgin

 

Wijnhandel La Gironde - Van Beethovensingel 36 - 3055 JK Rotterdam - T. 010-2850995 - F. 010-2850996 - E. info@lagironde.nl