Minervois, Château & Domaine La Gravette

nieuws

assortiment

onze wijnen waar

contact

Château La Gravette - Een familiekwartet uit de Minervois

Historie

Op La Gravette moeten er in het begin van de 17e eeuw al druiven gestaan hebben, getuige de geschiedenis. Het duurde echter tot 1978 voor het in handen kwam van Jean-Pierre en Josiane Orosquette. Beiden afkomstig uit families van wijnbouwers uit deze Zuid-Franse streek, dus "de wijn zat wel in het bloed".

In de Languedoc was het in die tijd voor veel wijnboeren gebruikelijk de druiven aan te leveren bij de lokale coöperatie of de wijn te verkopen aan handelaren.

Maar de Orosquette-tjes wilden beter en een eigen identiteit in de regio opbouwen. Al in die jaren ontwikkelden zij zich als betrouwbare producent van eerlijke wijnen. Het zelf bottelen van wijn en de verkoop ervan in eigen hand houden stond al vanaf het begin vast. Minervois had in die jaren nog geen eigen AOC (pas sinds 1985) zodoende was het niet makkelijk om uit de massa van de toen nog doorgaans simpele wijnen erkenning te krijgen.

In 1982 komt zoon Jean-Francois (rechts) erbij. Hij neemt de taken van de verzorging van de wijngaard van zijn vader over. Vader en zoon maken de wijnen gezamenlijk waarbij Jean-Francois steeds meer modernere technieken probeerde in te brengen. Halverwege de jaren 90 maken pa en ma Orosquette bekend dat ze het over een jaar 5 toch wel wat rustiger aan willen gaan doen. Opnieuw wordt de taakverdeling herzien en schoonzoon Thierry (links op de foto) neemt het werk in de wijngaard op zich. Daarmee is het familiekwartet een feit. De afgelopen 10 jaar is er op La Gravette veel veranderd. Een moderne bottellijn, een cave die in perfecte conditie verkeerd, waar oude en nieuwe vinificatie technieken samengaan. Trouwens ook de wijngaarden, tegenwoordig bijna 100 hectare, liggen er smetteloos bij.

Contact La Gironde