Minervois, Château & Domaine La Gravette

nieuws

assortiment

onze wijnen waar

contact

Château La Gravette - Een familiekwartet uit de Minervois

Klimaat

Mediterraan, zeer droog en warm met veel wind die soms uit het noorden komt (droog) en soms uit zee (vochtig). Vooral deze 2 windsoorten zijn belangrijk want ze reguleren de ontwikkeling van de druiven op een natuurlijke manier zodat bestrijdingsmiddelen minder nodig zijn.

Wijngaard

Bijna 100 hectare waarvan er 45 onder de AOC vallen liggen praktisch in zijn geheel rondom het domein. Op slechts 10 km afstand van de prachtige oude vestingstad Carcassonne, gelegen op een plateau en op het zuiden gericht. De grond bestaat voornamelijk uit "Graves", een fijne grondsoort met een lichte kleur en is bedekt met kleine ronde stenen. Vandaar de naam Gravette. Het zijn juist deze stenen die de wijngaard behoed voor oververhitting. De verschillende percelen zijn beplant met druivenrassen die op dat perceel het beste resultaat geven. Vanaf het begin al was het voor Jean-Pierre duidelijk dat goede kwaliteit in de wijngaard begint.

Want ondanks alle moderne middelen blijft de filosofie van pa en ma vandaag de dag nog steeds gehandhaafd: "de expressie in onze wijn is simpel gezegd dat wat wij ons hebben ingebeeld in de wijngaard aan het begin van het seizoen, tijdens de ontwikkeling en het rijpen van onze druiven". Zonder goede terroir kan je nooit goede wijn maken.

De percelen worden allen separaat geoogst, de verschillende druivensoorten vergisten apart en worden pas naderhand met elkaar geassembleerd.

Doordat het landgoed behoorlijk groot van afmeting is heeft men op La Gravette dan ook de mogelijkheid om de wijnen zodanig te assembleren zodat er een constante hoge kwaliteit met een smaak waarin jaar in jaar uit een zelfde karakter uit voortvloeit. Met alle respect voor het oogstjaar natuurlijk, dus verschillen in smaak komen al naar gelang de natuur dat aangeeft voor.

Druivensoorten

Op La Gravette staan voor de Languedoc gebruikelijke rode druivensoorten als:

Grenache (geeft alcoholrijke wijnen), Syrah (siert de wijn met rood fruit), Mourvèdre (geeft stevigheid en tannine's), Carignan (bewaard de authenticiteit voor de Zuid-Franse wijnen). Merlot, Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc mogen alleen voor Vins de Pays wijnen gebruikt worden.

Voor de witte wijnen maakt men gebruik van:

Maccabeu (geeft tropisch fruit en rondheid aan de wijn), Marsanne (geeft dikheid en kracht) en Vermentino of Rolle zoals men deze in de Provence noemt.

Terret, Chardonnay en Sauvignon blanc worden daarnaast voor de Vins de Pays gebruikt.

Maar ook enkele zeer klassieke en authentieke rassen van "vroeger"  worden op La Gravette nog steeds gebruikt:

Caladoc voor de rode Vin de Pays en Chasan voor de witte.

Contact La Gironde