Languedoc-Roussillon, Vin de Pays de la Haute Vallée de l'Orb , Domaine de la Croix Ronde

nieuws

assortiment

onze wijnen waar

contact

"Natuurlijke ingrediënten, de basis voor een goede keuken (en goede wijn)!"

Dat is het recept van François Pottier; wijnboer, wijnmaker en liefhebber van lekker koken.

François is als net afgestudeerd BTS’er (wijnbouwkundige) in de jaren 80 adviseur van vele jonge (wijn)producenten in de Vallée de l’Orb, op het gebied van omgaan met de natuur, het produceren en het verkopen van landbouwproducten. Hij raakt in die periode onder de indruk van de potentie, die de 1400 ha. wijnbouw in deze regio heeft.

L’Orb is een tot nu toe vrij onbekende streek gelegen in het achterland van de stad Beziers, aan de voet van het Massif Central in de Zuid-Franse streek Languedoc. Voor de jaren 60 was het een gebied van voornamelijk kolenwinning maar toen de meeste mijnen gesloten moesten worden, werden velen gedwongen iets anders te gaan doen. Zo ontstond er een wijnbouwareaal van belang.

Vandaag de dag is François inmiddels President du Syndicat des Vins de la Haute Vallee de l’Orb, voorzitter van alle wijnproducenten in de regio. Zijn doel is de Vin de Pays status voor 'zijn' producenten om te zetten in een hogere AOC met 650 ha. zodat men uiteindelijk erkenning krijgt voor deze regio. Een regio die over het algemeen fantastische wijnen voortbrengt. "Dikwijls beter dan menig AOC in de streek", zegt François gepassioneerd. Na de Bourgogne en de vlakbij gelegen Limoux streek heeft de regio de hoogste concentratie aan Chardonnay.

Hij kan het als geen ander weten, gezien zijn jarenlange ervaring en het feit dat ook zijn wijn hoog gewaardeerd wordt. Hij leeft, kent en is zeer bewogen met allen in deze streek in het zuiden van Frankrijk. Dat de wijnen over het algemeen zo hoog van kwaliteit zijn heeft voornamelijk te maken met de ligging van de meeste wijngaarden: hoog, perfect gesitueerd t.o.v. de zon en goed verzorgd. Geen massaproductie maar kwaliteit gericht.

In 1989 besloot hij samen met zijn vrouw Katie een eigen domein op te zetten. Door zijn in de regio opgebouwde ervaring, wist hij welke percelen het best geschikt waren om de 'natuurlijke ingrediënten' die nodig zijn te verkrijgen. 12 hectare heeft hij inmiddels, een groot deel op 400 (!) meter hoogte met een grondsoort als klei-kalk (voor wit) en alluviaal (voor rood).

Het grote verschil in dag en nacht temperatuur zorgt er bovendien voor dat de druiven langzaam rijpen en er een mooie zuurgraad ontwikkeld. Een natuurlijk ingrediënt voor prachtige druiven met een perfecte zuurgraad, dus de basis van een goede keuken.

 

Contact La Gironde