Topkwaliteit Beaujolais van Vincent Lacondemine

nieuws

assortiment

onze wijnen waar

contact

Een man die zijn natuur liefheeft vertelt: "Georges Lacondemine, mijn vader, begon in 1966 als pachter met 3 hectare. Daarvoor was mijn opa al werkzaam in de wijngaarden. Ikzelf begon in 1970 als jong knulletje. Er werd toen nog met paard en wagen gewerkt. Maar ook vandaag de dag kunnen de tamelijk steile hellingen waar mijn wijngaarden zich bevinden nauwelijks machinaal bewerkt worden. Hier wordt nog echt met de hand gewerkt zoals vroeger. Ik zou wel weer met een ezel kunnen gaan werken."

"Tot eind jaren 70 werden er hier en daar percelen bijgekocht, voornamelijk op het zuiden gericht en met oude stokken beplant. De originele 3 hectare van mijn vader zijn meer op het noordoosten gericht maar omdat de stokken tamelijk oud zijn en de 'terroir' bijzonder geschikt is koester ik deze wijngaard."

"Kijk", zegt Vincent als we door de wijngaard lopen, "deze stokken heb ik in 1970 met mijn vader geplant, 10.000 stokken per hectare (dat was verplicht) en alles met de hand. Het is hier wat koeler, de druiven worden minder rijp maar zijn daardoor weer heel geschikt voor mijn rosé. Ook de extractie van de terroir die in deze druiven voorkomt maken dat mijn rosé zo bijzonder smaakt."

In 1971 kocht Vincent en zijn vader 1 hectare wijngaard bij (Huire) aan de overkant, volledig op het zuiden gericht, in 1974 nog eens 1.5 ha. (Morne) en in 1976 2.5 ha., de mooiste wijngaard (Les Larmoïses = oud dialect voor hagedissen) is circa 80 jaar oud. Deze druiven worden gebruikt voor zijn cuvee vieilles vignes: Les Larmoïses. Gemiddeld rendement ligt op circa 45 hl/ha maar op deze wijngaard haalt hij vaak de 35 hl niet eens. Ook wordt een 'vendange verte' (= een extra oogst in juli) toegepast in de productieve jaren.

De grondsoort is overal ongeveer gelijk, granieten onderlaag, wat zand erboven met silex (stenen die de warmte vasthouden). Larmoïses heeft echter de zwaarste grond.

 

Contact La Gironde