Faugères, Domaine Ollier Taillefer

nieuws

assortiment

onze wijnen waar

contact

Faugères, de 'terroir'

De berg Monts de Faugères heeft echter het hoogste percentage van deze ondergrond die daarbij rijk is aan fossielen en mineralen. Dat geeft aan dat hier vroeger (zo'n 160 miljoen jaar geleden) een enorm groot meer geweest moet zijn.

Verder vind men er marmer, graniet maar ook steenkool en bauxiet dat hier tot 1985 werd gewonnen in Pezenes-les-Mines.

Van origine werd dit bauxiet gevormd in de noordelijker gelegen Auvergne maar is door erosie in het tijdperk van de Dinosaurussen hier in het zuiden terechtgekomen. Gezien het feit dat er fossielen gevonden zijn van o.a. boomvaren moet er hier ook een tropisch regenwoud gestaan hebben. De vulkanen van Courbezou en Mont Barri spuwden voor het laatst zo'n 2 miljoen jaar geleden hun lava en as. Sporen daarvan zijn terug te vinden in de bodem van Faugères. De historie heeft ervoor gezorgd dat er een enorme hoeveelheid aan mineralen en andere stoffen in de bodem terecht zijn gekomen en uiteindelijk ook in de topwijnen die dit gebied rijk is.

Faugères, de AOC

Faugeres (rood en rosé) moet van 4 druivensoorten gemaakt zijn:

Carignan (max. 40%), Syrah (min. 15%), Grenache (min. 20%) en Mourvèdre (min.5%).

Verder treft men nog Cinsault en Lladoner Pelut aan. De druivenrassen voor de AOC Faugères blanc, die bestaat sinds oogst 2005, zijn: Grenache, Roussanne, Rolle en Viognier.

Het is goed dat deze regels er zijn en blijven. Het garandeert de consument een zekere originaliteit die vaak in andere gebieden of landen ver te zoeken is.

 

 

 

 

Contact La Gironde