Yecla, Bodegas Castaño - Dulce, een unieke surprise uit Spanje

nieuws

assortiment

onze wijnen waar

contact

Monastrell Dulce

Als wijnhandelaar proef je in het leven duizenden wijnen ... wat een mooi vak. Echter een kwaliteit Dulce zoals die van Castaño zijn wij nog nooit eerder tegengekomen. Dit is absoluut topniveau! De druiven voor Dulce komen van zeer oude stokken, worden als laatste geoogst en zorgvuldig met de hand geplukt. Na een langzame vergisting met een zo laag mogelijke temperatuur waarbij ongeveer 3-4% alcohol wordt bereikt, stopt men de gisting door toevoeging van wijnalcohol. Dit proces noemt men 'Vin de Liqueur'.

Zuiverheid is in dezen het allerbelangrijkst. Omdat alle 'foutjes' die moeder natuur meegeeft aan de most uiteindelijk terecht komen in het eindproduct moet de most vanaf het begin aan dus zeer zuiver zijn. Bij een product als Dulce komt het er eigenlijk op neer: goed maken of anders helemaal niet. Daarnaast is de productie zeer beperkt. Er wordt geoogst op circa 17 hectoliter per hectare, hetgeen neerkomt op ongeveer 1 wijnstok per flesje van een halve liter.

Dulce smaakt bijzonder zuiver, mooi zoet met heel veel fruit (bramen) en lichte kruidigheid die zo typisch is voor Monastrell. Het alcoholgehalte ligt, afhankelijk van de jaargang, tussen de 14 en 17% maar is nauwelijks merkbaar vanwege het evenwichtige karakter van deze bijzondere wijn. Drink Dulce als aperitief, bij een heerlijk bordje vers zomerfruit, of heel fantastisch bij desserts met chocolade, warme kersen, maar ook bij zachte kazen.

 

Castaño Monastrell Dulce valt in de prijzen!

Tijdens de finale van Nederlands belangrijkste wijn/spijs wedstrijd, het Grand Concours, gehouden op de European Fine Food Fair te Maastricht werd in de klasse dessertwijnen Castaño Monastrell Dulce unaniem tot winnaar uitgeroepen. In de jury namen o.a. deel Thérèse Boer van De Librije, Peter Klosse van De Echoput en Jan van Lissum van Wine & Food Association.

In 2001 is door de bekende bonbonmaker Manfred Spaargaren, speciaal op basis van Castaño Monastrell Dulce, een prachtige bonbon ontwikkeld. In combinatie met een glaasje Dulce is het de hemel op aarde. Ook de bonbons zijn te verkrijgen bij La Gironde.

 

Castaño Monastrell Dulce

  • Druiven: Monastrell minimaal 70 jaar oud
  • Kleur: dieprood
  • Geur: een zeer royaal bouquet van kleine rode vruchten
  • Smaak: zacht zoet, veel fruit (bramen en bessen) en een eindeloze lange afdronk.
  • Serveertemperatuur: ongeveer 8 graden
  • Toepassing: voortreffelijk te combineren met mooie desserts waarin chocolade, rode vruchten of zachte kaas is verwerkt.
  • Bijzonderheden: na lichte persing vergisting op een zo laag mogelijke temperatuur. Bij 2-4 graden alcohol stopt men de vergisting door toevoeging van alcohol gestookt van de dezelfde druiven.

 

Contact La Gironde