Rhône, Domaine Les Asseyras

nieuws

assortiment

onze wijnen waar

contact

'Je zit goed' in de kelder ….

Daniel heeft sinds zijn vader en moeder 'en retraite' zijn, wel het e.e.a. aangebouwd en vervangen, gemoderniseerd dus. Maar alleen het hoogst noodzakelijke. We krijgen echt de indruk dat nog steeds de meeste zorg in de wijngaard besteed wordt, dus zo vader zo zoon. Mensen van de natuur weten dat goede wijn voor minimaal 80% in de natuur zelf ontstaat en dat techniek alleen een hulpmiddel moet zijn. Sinds 2001 worden de trossen pas ontsteelt waarmee de wijnen een stuk toegankelijker zijn geworden. Maar voor de Village wijnen behoud Daniel de oude technieken van Pa. Je zit dus ook goed in de kelder.

'Je zit goed' in de wijngaard ….

Het domein omvat nu in totaal 24 hectare, genoeg om de familie bezig te houden want hier wordt met een beperkt aantal personen echt hard gewerkt.

14 hectare liggen direct rondom het domaine zelf op een voornamelijk kleihoudende bodem bedekt met stenen. Nog eens 10 ha bevinden zich op nog geen 2 km afstand richting Valreas waar men een meer zandhoudende bodem aantreft.
De harde aanhoudende wind vanuit Nyons die in deze streek gebruikelijk is, voorkomt vorstschade in de vaak koude winters en houdt in de warme zomer een aantal insecten dat de wijngaard kunnen 'aanvallen' op afstand. Bovendien voorkomt hij dat de wijngaard 'verbrand'.

Van de 24 hectare wijngaard vallen er slechts 4 onder Vin de Pays, 90% van de rest mag als Côtes du Rhône-Villages verkocht worden. Dat wordt niet gedaan want Daniel heeft ook wat witte druivenrassen aangeplant en daarnaast selecteert hij liever de beste cuvees voor de Villages en de nog altijd voor zijn boven gemiddelde kwaliteit Rhône en Rhône rosé. De minste kwaliteit druiven gaan de 'handel' in zonder de naam 'Je zit goed' op het etiket te dragen.
Er zijn percelen die 70 jaar oude stokken hebben staan. Daniel is erg selectief met het opnieuw aanplanten. Er wordt niet in een keer een hele wijngaard gerooid maar juist tussen de oude stokken door, nieuwe aanplant gezet. Zo hou je een goede balans in de wijngaard, aldus Daniel.

 

Contact La Gironde